Provence

Roussillon

Oker en nog meer oker

In het Franse departement Vaucluse kan men Roussillon vinden. Het stadje telt amper 1200 inwoners, maar lokt toch een hoop toeristen. Allen willen ze namelijk in de zomer de wandeling ondernemen tussen de okerkleurige kliffen. het dorpje ligt in het natuurgebied ‘Parc Naturel régional du Luberon’ en er zitten grote hoeveelheden oker in de bodem. Dit geeft de stad een aparte uitstraling. Voor amper 2,5 euro kan men een wandeling door de “Colorado Provençale” ondernemen. Men kan opteren voor een korte wandeling (20 minuten) en een lange wandeling (50 minuten). In die tijd zit het maken van tientallen foto’s inbegrepen.

Eind 18de eeuw kwamen de okergroeves in beeld. Tot ongeveer 1930 zorgde dit voor werk voor duizenden mensen. Nadien werd een verbod ingesteld. Men wou namelijk voorkomen dat de gehele site zou worden afgegraven en anderzijds kwamen die periode ook andere delftechnieken opzetten en andere, meer winstgevende mijnen, waren interessanter om te exploiteren. Tegenwoordig is er dus geen exploitatie meer. Het toerisme nam de site over.

Bovenstaande foto is een zeldzaamheid. Er staan namelijk geen andere toeristen op beeld. In het hoogseizoen kan het aardig druk zijn in het natuurgebied.

In de buurt


Roussillon ligt in de Vaucluse en men zou gerust kunnen zeggen dat dit centrale deel het hart van de Provence vormt. In dit deel van de Provence liggen een hoop dorpjes met het label ‘mooiste dorpen van Frankrijk’. Denken we maar aan Gordes en Ménerbes. In Gordes zie je trouwens op een uitzichtpunt in de verte de okerkleurige kliffen liggen van Roussillon. Ook Carpentras ligt op amper 35 kilometer afstand. Vrijdagmiddag is er daar een heuse markt met meer dan 300 kramen. Het is de plek om souvenirs op de kop te tikken. Iets verder gelegen liggen dan weer de grotere steden: Avignon, Nîmes, Arles en Aix. Een uitstekende ligging om enkele dagen te vertoeven dus. De stad op zich is eerder klein, maar in de buurt valt zodanig veel te beleven dat vervelen niet aan de orde is.