Provence

Gordes

Bij het rondtrekken doorheen de Provence kom je een hoop dorpen tegen. In de lijst van mooiste dorpen van de ‘Association des plus beaux villages de France‘ staat dit dorpje hoog bovenaan de lijst. Op een vooruitspringende rots van het Luberon-gebergte merkt men reeds van in de verte het kasteel en onderliggende dorp opmerken.

Eenmaal de wagen werd geparkeerd, kan men beginnen slenteren doorheen de stad. Gratis parking vinden om de stad te bezoeken is een moeilijke opdracht. De wegen die leiden naar de stad voorzien geen ruimte om te parkeren en vaak moet de toevlucht worden genomen tot de grotere parkeerterreinen gelegen op zo’n 500 meter van de dorpskern (en deze kosten uiteraard geld). Een fenomeen die men jammer genoeg vaker ziet in dit toeristische deel van Frankrijk.

Leuke troeven zijn het kasteel, de geplaveide steegjes en het schaduwrijke plein. Ook hier – niet zoals in een groot deel van de zogenaamde mooiste dorpjes – kun je toeristenwinkeltjes vinden en een hoop zaken om dorst en honger te stellen. Na enige tijd geslenterd te hebben door de steegjes is het hoogtijd om door te trekken naar een andere bezienswaardigheid van de regio.

Tip – probeer de stad te bereiken vanaf het zuiden. Via de D2 en vervolgens via de D15. Zo kun je genieten van een prachtig zicht (zie foto boven). Er worden een tiental plaatsen voorzien om enkele minuten halt te houden, om alles te bewonderen. De plaatsen zijn vaak allemaal bezet. Wandel zeker eens terug naar dit punt (een kilometer vanaf het centrum). Er zijn enkele leuke fotopunten.

Ligging


In de buurt van het dorpje kan men zeker en vast enkele dagen vertoeven. In het Franse departement de Vaucluse liggen een hoop mooie steden. In Roussillon kan men een wandeling maken door een heuse ‘Colorado Provençale’. In Gordes zie je trouwens in de verte de okerkleurige kliffen van dit dorp opduiken. Binnen bereikbare afstand liggen nog een hoop activiteiten van de top 10 Provence. Qua ligging is het dus een ideale stopplaats tijdens een heuse rondreis.